Kruidentuin 
 
Twee jaar geleden hebben we op een zonnige plek in de tuin een kruidenhoek gemaakt. Daar hebben we al veel plezier van gehad. De meeste kruiden moet je flink in toom houden. Behalve basilicum, peterselie, seldrij en bieslook, zijn de andere kruiden meerjarig en ze houden een onderlinge competitie wie de ander kan overwoekeren.  
 
 
 
 
Balsamico azijn 
 
Aceto Balsamico wordt gemaakt van een mengsel van rode wijnazijn en ingekookte druivenmost, dat jarenlang op houten vaten te rijpen wordt gelegd. Deze traditie is afkomstig uit Modena en wordt daar nog steeds toegepast. Je kunt 12 jaar oude azijn kopen in kleine flesjes (vaak van 100 of 250 ml) voor bedragen tussen 30 - 100 per flesje, en nog veel duurder voor oudere en selectere versies. De goedkopere versies die je op het schap van de supermarkt vindt zijn industriële blends van wijnazijn, suiker en caramel. AH heeft een 3 jaar oude traditionele Aceto Balsamico di Modena van Alisfood in Modena te koop voor ongeveer 8. Die gebruik ik niet in kookgerechten, maar wel als toevoeging in salades. Voor kookgerechten gebruik ik de Aceto Balsamico van Maille, die ik af en toe uit Frankrijk meeneem (ik weet niet of je die in Nederland kunt kopen). Als je een goede tip hebt over een goede Balsamico azijn, wil je hem dan mailen? 
 
Balsamico azijn is zoet door de most en zuur door de wijnazijn en heeft krachtige, houtachtige smaaktinten door de lagering op (vaak verschillende soorten) hout. Ik gebruik het in rode kool, runderstoofpotten, jus en de betere versie voor zalmtartaar, (tomaten)salades en dressings.  
 
 
Basilicum 
 
 
 
Basilicum hebben we het hele jaar door in een pot in de keuken, maar de pot wordt regelmatig vernieuwd. We kopen basilicum bij de Makro. In de tweede helft van mei gaat de basilicum naar buiten, in de volle grond tussen de andere kruiden. Je krijgt dan een heel wat steviger en aromatisch kruid en je kunt oogsten tot in september. In de vakantie staat er altijd een pot Basilicum bij de tent!  
 
Tomaat en basilicum zijn een koningsduo (basilicum wordt overigens wel koningskruid genoemd). Doe het in salades, vers op de pizza, met tomaat en mozzarella, vers in de tomatensoep.  Je kunt het niet meekoken. 
 
 
Bernagie 
 
 
 
Bernagie kun je ook kweken voor de mooie blauwe bloemen. Je komt hem af en toe in het wild tegen in wegbermen. Je kunt de bladeren en de bloemen eten. Het blad is vrij harig, maar als je het fijn hakt dan heb je daar geen last van. Lekker door de sla. Ik gebruik het voor de kwarksaus bij gepofte aardappelen. De bloemen staan erg decoratief in salades of bij nagerechten, bv  warme kersen met kwark en creme fraiche.  
 
 
 
Bieslook 
 
 
 
 
 
Bonenkruid 
 
 
 
Bonenkruid is redelijk winterhard, maar kan bij echt strenge vorst kapotvriezen. Het is een erg aromatisch kruid, dat goed combineert met tomaten(soep) en tuinbonen
 
 
 
Citroenkruid 
 
 
 
 
Citroenmelisse 
 
 
 
Groeit uitbundig en moet je kort houden. Heeft frisse en geen overheersende smaak, dus kan gemakkelijk aan salades worden toegevoegd. 
 
 
Citroenzeste 
 
De schil van een citroen is een prima ingrediënt voor salades. Vanwege de waslaag die op de citroen kan zijn aangebracht moet je de citroen voor gebruik eerst even met warm water afboenen. Je kunt de bovenlaag van de citroenschil afraspen met een zeste-schiller. Dat levert zeer fijn geraspte citroenschil op die je direct over salades kunt strooien. Je kunt ook proberen het geel van de schil af  te schillen met een flinterdun snijdende dunschillertje en de schilletjes met een koksmes fijn te hakken. De citroenzeste geeft een heerlijke smaaksensatie bij het eten, maar gebruik het niet overmatig 
 
 
Dille 
 
 
 
 
 
 
Dragon 
 
 
 
 
 
Foie gras 
 
Foie gras is  veel omstreden vanwege de manier waarop ganzen en eenden worden gevoerd om maar een zo groot mogelijke lever te kweken. Er zijn zelfs acties geweest in Nederland die ertoe hebben geleid dat Makro de foie gras producten uit de schappen heeft genomen. In Frankrijk kun je het gewoon in de supermarkten kopen en ieder jaar nemen we wel wat blikjes en potten mee. Het is een dure ingrediënt en ik gebruik het met mate.  
 
 
Honingkruid 
 
 
Deze subtropische plant heet formeel Stevia Rebaudiana. De blaadjes zijn heel erg zoet, met een lichtbittere nasmaak.Ik heb hem dit voorjaar in een tuincentrum in Boskoop kunnen kopen. Ik denk niet dat hij winterhard is, maar we zullen het zien. Je kunt de blaadjes gebruiken als alternatief voor suiker in de thee of als zoete toevoeging aan gerechten. Kwark gezoet met gehakte honingkruid blaadjes is een leuke belevenis, omdat de fijnzoete sensatie extra vrijkomt als je zo'n miniblaadje heel even tussen de kiezen kapot wrijft. Het zijn zoete oasetjes in de friszure kwarkzee. Ik heb een recept geplaatst met dit nagerecht. Ik zal er in de toekomst wel vaker rapporteren over de toepassing van dit leuke kruid.  
 
Hysop 
 
 
 
 
 
Kruizemunt 
 
 
 
 
 
Lavas 
 
 
 
Lavas (maggiplant) groeit enorm hard en is minder lekker als het wat ouder is. Ik kort hem regelmatig in. Het smaakt lekker pittig, maar je moet het met mate gebruiken. Ik gebruik het alleen in soepen/bouillons. 
 
 
Olijfolie 
 
Ik gebruik meerdere soorten olijfolie. Bakken doe ik in een neutrale, geraffineerde olie (lichtgeel). Koop er rustig een grote fles van, want hij zal niet zo lang staan als je regelmatig in olie bakt. Olijfolie kun je hoog verhitten, dus dat is geen probleem. Voor bakken bij wat lagere temperatuur kun je ook een wat smaakvoller olie gebruiken. Bij een merk als Bertolli kun je alle kanten uit van uiterst neutrale en bijna witte olie tot krachtige en smaakvolle olie die groen is. Voor salades en dressings gebruik ik de koudgeperste extra vergine olie van de eerste persing. Soms ook niet-gefiltreerd. Deze is niet doorzichtig bij kamertemperatuur, maar dat geeft niet. Zulke oliën moet je niet gebruiken om te verhitten. Koop de kleinst mogelijke flessen als je het niet veel gebruikt. De delicate smaak van de olie gaat teveel achteruit als de olie te lang aan de lucht wordt blootgesteld. Sommige dressings hebben een smaakbedoeling die geen sterke olijfolie smaak kan hebben. Dus gebruik het weloverwogen. Ik geef in de recepten vaak aan dat je maisolie moet gebruiken als je de smaakbijdrage van de olie neutraal wilt houden. Een heel neutrale lichte olijfolie kan dan ook wel, maar het kan tenminste niet leiden tot misverstanden. Probeer ook eens gearomatiseerde olijfolie in dressings. De varianten met knoflook en basilicum zijn erg aantrekkelijk en buitengewoon makkelijk als je een extra smaaktouch wilt geven. 
 
 
Oregano 
 
 
 
Doet het goed in de tuin. Hoofdbestanddeel van gedroogde pizzakruiden. Is vers minder sterk en de blaadjes zijn een beetje harig zodat je het niet snel toevoegt aan salades. Ik doe het de laatste 5 minuten van het bakken op pizza's. 
 
 
 
Peterselie 
 
 
 
Je kunt peterselie lang oogsten, maar de volle grond versie moet je wel heel fijn knippen, want het wordt behoorlijk stug. Lekker veelzijdig kruid, dat je in ruime hoeveelheid kunt gebruiken, onder andere in fijne bouillons.  
 
 
 
Pijnboompitjes 
 
Heerlijke pitjes die je kunt gebruiken om gerechten een nootachtig accent te geven. Ik voeg ze graag toe aan Italiaans getinte salades en gerechten met gerookte zalm. Pijnboompitjes moeten even geroosterd worden in een droge koekenpan. Voorzichtig want ze worden heel snel zwart, dus goed bewegen en direct uit de pan halen als je ze geroosterd hebt. Je kunt ze gebruiken om zelf pesto te maken.  
 
 
 
Roomse kervel 
 
 
 
 
 
Rozemarijn 
 
 
 
Blijft de hele winter door groen en kun je dus lang oogsten. Het lekkerst is het natuurlijk in de lente. Heerlijk aromatisch en als je het toevoegt aan varkensvlees of lamsvlees kun je ook in ruime mate gebruiken. Licht gebakken in olie kun je rozemarijn zo eten. 
 
 
 
 
Salie 
 
 
 
Ik gebruik salie samen met rozemarijn bij bereiding van varkensvlees.   
 
 
Selderij 
 
 
 
Selderij moet je jaarlijks vernieuwen in de tuin, want het tweede jaar schiet het door en vormt zaad. Dan zijn er weinig malse blaadjes meer te oogsten. Ik gebruik het graag in de soep/bouillon. 
 
 
Tijm 
 
 
 
Tijm overleeft de winter niet altijd. Deze keer wel. Lekker aromatisch en je kunt tijm bijna als solokruid gebruiken om sauzen te kruiden, bijvoorbeeld rode wijnsaus met tijm. 
 
 
Tomaat 
 
Tomaat is een moeilijke ingrediënt. De smaakbeleving van tomaat zijn zo verschillend dat gerechten soms wat tegenvallen, of net dat beetje extra hebben. Ik koop tomaten so-wie-so een week voordat ik ze gebruik. Dan kunnen ze rijp worden, hoewel ik denk dat rijpen in de zon een beter resultaat geeft. Ik koop het liefst tros-tomaten of roma-tomaten en gerechten met tomaat als hoofdbestanddeel maak ik eigenlijk alleen in de zomer.  
 
Ik ontvel tomaten altijd (mits tijd en gelegenheid, dus niet op de camping) als ik het gebruik als hoofd-ingrediënt in salades, zoals tomaat met basilicum, mozzarella en rucola, of in een zalmtartaar. In dat geval verwijder ik ook altijd de zaadjes en het sap. Ontvellen gaat simpel door ze even in te snijden en 15 seconden in heet water te houden en te laten schrikken in een bad met koud water.  
 
Zelf tomaat drogen in de oven gaat prima en geeft een geconcentreerd frisse smaak.  In kwart partjes verdeelde, ontvelde tomaat leg je te drogen in een oven bij 70-80ºC, gedurende 1-2 uur. Je kunt er voor het drogen een druppel balsamico azijn op doen en wat olijfolie. Doe er voor een wat zoetere vorm een beetje poedersuiker op. 
 
Soep van verse tomaten is een aparte beleving die niet te evenaren is door geconserveerde tomaten of sappen of concentraten. Ik maak hem ook eigenlijk alleen maar 's-zomers.  
 
 
Oregano 
 
 
 
Doet het goed in de tuin. Hoofdbestanddeel van gedroogde pizzakruiden. Is vers minder sterk en de blaadjes zijn een beetje harig zodat je het niet snel toevoegt aan salades. Ik doe het de laatste 5 minuten van het bakken op pizza's. 
 
 
 
Peterselie 
 
 
 
Je kunt peterselie lang oogsten, maar de volle grond versie moet je wel heel fijn knippen, want het wordt behoorlijk stug. Lekker veelzijdig kruid, dat je in ruime hoeveelheid kunt gebruiken, onder andere in fijne bouillons.  
 
 
 
Roomse kervel 
 
 
 
 
 
Rozemarijn 
 
 
 
Blijft de hele winter door groen en kun je dus lang oogsten. Het lekkerst is het natuurlijk in de lente. Heerlijk aromatisch en als je het toevoegt aan varkensvlees of lamsvlees kun je ook in ruime mate gebruiken. Licht gebakken in olie kun je rozemarijn zo eten. 
 
 
 
 
Salie 
 
 
 
Ik gebruik salie samen met rozemarijn bij bereiding van varkensvlees.   
 
 
Selderij 
 
 
 
Selderij moet je jaarlijks vernieuwen in de tuin, want het tweede jaar schiet het door en vormt zaad. Dan zijn er weinig malse blaadjes meer te oogsten. Ik gebruik het graag in de soep/bouillon. 
 
 
Tijm 
 
 
 
Tijm overleeft de winter niet altijd. Deze keer wel. Lekker aromatisch en je kunt tijm bijna als solokruid gebruiken om sauzen te kruiden, bijvoorbeeld rode wijnsaus met tijm. 
 
 
 
 
 
Wijnruit