zelf een digitaal album maken 
Wil je zelf digitale foto albums maken en je foto's op je eigen homepage laten zien? Of wil je de albums op CD zetten, zodat je ze overzichtelijk gearchiveerd hebt en ze gemakkelijk kunt laten zien op een willekeurige PC? Het blijkt niet moeilijk te zijn met JAlbum, een leuk programma dat gratis te downloaden is. Ik heb JAlbum gebruikt om een fotogalerij in de arie-dineke site te integreren. Je kunt kiezen uit allerlei vormgevingen van het album en de gekozen vorm kun je nog verder aanpassen naar je wensen.  
 
 
Foto's op je eigen homepage 
Iedereen die homepage ruimte heeft bij z'n internetprovider - en wie heeft dat niet - kan met JAlbum heel eenvoudig die ruimte benutten, zonder dat je zelf een website hoeft te programmeren. Je maakt met JAlbum een digitaal fotoalbum. Je test het resultaat en als je tevreden bent laat je JAlbum het album (of de albums) op je homepage zetten. Je geeft het adres van je homepage vrij en iedereen kan je album bekijken. De meeste Internetabonnementen zijn inclusief 20 Mb homepage ruimte, dus daar kun je wel een aantal albums op kwijt.  
 
Foto's gereedmaken voor publicatie. Om een digitaal album te maken moeten eerst van de foto's kleine thumbnails gemaakt worden. De thumbnails dienen als navigatie in het album. Om de foto's zelf te vertonen moeten ze eerst worden verkleind tot het gewenste formaat, bijv 600x400 pixels. JAlbum geeft diverse keuzemogelijkheden voor de thumbnail en de foto formaatgrootte. De kwaliteit van de JPG compressie is instelbaar. Nadat je de juiste instellingen hebt gekozen, druk je op de knop 'Maak album' en alle foto's in de wachtrij worden automatisch geconverteerd. Voor 40 foto's is het vijf minuten werk.  
Het ontwerp van het album. Om de foto's op het web te kunnen tonen, wordt iedere foto op een eigen html bladzijde gezet. In een slide show worden deze bladzijden dan na elkaar getoond. JAlbum maakt alle html bladzijden automatisch aan. Je hoeft er zelf niets voor te doen of te programmeren. Alle bladzijden worden gemaakt naar voorbeeld van een gekozen lay-out. Je kunt zelf de lay-out kiezen uit een hele lijst van zogenaamde skins. Op Internet zijn nog veel meer skins te downloaden, dus er is altijd wel een lay-out te vinden die past bij het soort album wat je voor ogen hebt. 
Op Internet publiceren. Wanneer het album klaar is moeten alle bladzijden naar je homepage worden gestuurd. Het enige wat je moeten invullen is de gebruiksnaam en het wachtwoord die je hebt gekregen van je internetprovider, de adresregel (bv home.wanaqdoo.nl/arie.kaaden) en de naam die je het album wilt geven (bv album). Heb je die gegevens ingevuld, dan druk je op 'Upload album' en JAlbum doet de rest. Je kunt het album dan direct op je homepage bekijken (bv home.wanadoo.nl/arie.kaaden/album). Als je een tweede album wilt uploaden geef je die een andere albumnaam (bv landschappen) en het adres verandert dan vanzelf (bv home.wanadoo.nl/arie.kaaden/landschappen). 
Voorbeeld. Klik hier om een voorbeeld album te zien, gemaakt met de Bananskin.