foto art 
We zoeken al een paar jaar naar een leuke wandversiering boven onze blauwe bank in onze voorkamer. De wand is lichtgeel, dus het moet harmoniëren met blauw en geel. Bij Inge en Sander zagen we laatst een aantal fotoprints op linnen aan de muur hangen. Stond erg leuk. Op de Interclassics in Maastricht liepen we langs een standje van een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van fotoprints op canvas. Die zagen er ook mooi uit. Dus het idee was daar om, als we niets konden vinden wat we mooi vonden, dan maar zelf iets te maken. Deze week kon ik een leuke zonsopgang schieten. Niet alleen waren de kleuren redelijk in lijn met de gewenste blauw/geel combinatie, maar we vonden het ook wel leuk om iets vanuit onze eigen omgeving vast te leggen. 
 
Hier moet iets komen: 
 
 
Dit is de foto die ik wil gebruiken: 
 
 
 
 
De plaat is te hard fotografisch om in deze vorm uit te vergroten voor op de muur.  Ook de kleurstelling kan iets beter. Met Picture Window Pro heb ik het rood wat uitgefilterd, zodat een helderder blauw/geel combinatie ontstond. Met de aangepaste foto ging ik op zoek naar een zacht en schilderachtig effect. MS Picture It! Photo heeft talloze mogelijkheden om foto's een artistieke vorm te geven. Je kunt tientallen stijlen kiezen en binnen de stijl extreme en minder extreme uitwerkingen maken, waarbij je ook de transparantie van het oorspronkelijke beeld kunt instellen, zodat je het onderwerp ook herkenbaar kunt houden. Je kunt dus naar hartelust experimenteren met de verschillende effecten die je kunt bereiken. Dat heb ik dus ook gedaan, maar het leukste resultaat bleek uiteindelijk een eenvoudige schilderij-op-canvas stijl te zijn met een transparantie van de oorspronkelijke foto op 50%. Hier kun je hem lekker groot bekijken. 
 
Ik heb de foto naar Kier gebracht (Reprosetkopieplus) voor een print op schilderscanvas op ongeveer A2 formaat (80x60cm). De printout wordt dan gemaakt op ongeveer 100 dpi. Dat zou voor zo'n plaat genoeg moeten zijn. Ik moet hem dan nog spannen op een houten frame. Ik ben benieuwd hoe de resolutie overkomt, hoe de kleur uiteindelijk zal zijn (ik heb wel een kleurvoorbeeld bijgevoegd, maar je weet het nooit met printbedrijven) en hoe het effect op schilderscanvas is. 
 
Na een dag heb ik de print-out al! Hij is 100x67 cm geworden. De details van de bomen en de andere objecten boven de horizon zijn nog erg goed bij deze maat. Ze hebben er nog wel wat mee zitten vogelen om hem zo groot te krijgen, maar het fijne ervan kwam ik niet te weten. Ze hebben mooi, stevig canvas gebruikt dat goed te spannen is. Het lijkt wel iets op het materiaal dat ze op systeemwanden plakken, maar de structuur is schilderscanvas. De print is dus goed uitgevallen. De kleuren zijn mooi, maar ik heb toch weer iets teveel rood terug. Vergeleken met het origineel is dat niet erg, want ik had het er eerst uitgehaald. Het doet iets af aan de artistieke bedoeling, maar het is uiteindelijk niet storend. Het bevestigt wel dat buiten de deur printen echt kritisch is. Wat ook opvalt is het lage contrast, maar tegelijk het verlies aan detail in de donkere partijen. Op de vergrote foto zie je links onder nog de contouren van kassen bijvoorbeeld. Die zijn op de print-out niet meer te zien. Toch is het zwart niet echt zwart, maar meer donker bruin/violet. Ook de bomen komen minder scherp uit tegen de lucht. De plassen rechts achter de linkerboom zijn nog wel net te zien. De print-out is dus niet te donker, maar toch gaat er contrast verloren. Mogelijk komt dat toch door de sterke vergroting, maar de printtechniek met inkt op canvas kan er ook debet aan zijn. Ik moet hem nog even verder laten drogen en vervolgens ga ik er een mat vernislaagje over spuiten.  
 
Hij is af. Ik heb een eenvoudig frame gemaakt met latjes van waaibomenhout (40*12mm) en vier hoekijzertjes. Het canvas heb ik met een nietmachine achterop de latjes bevestigd. Het geheel weegt niets en is makkelijk op te hangen. Ik heb er drie laagjes transparante, zijdeglans verf op gespoten (Formido). Ik weet niet of het de kleuren beschermt tegen oxidatie. Dat leidt bij sommige dyes tot rood/violet verkleuring na verloop van tijd. Het beschermt in ieder geval tegen vuil. Misschien vergeelt het door de lak engiszins. De tijd zal het uitmaken. De print-out zelf kost naar schatting 60, tegen commercieel tarief bij Reproset. Dan moet je hem zelf opspannen. Maar kant-en-klaar bestellen via een aantal Internet sites kan ook. Reken voor dit formaat dan wel op minimaal 160.