Sigma lenzen 
Ik heb bij de Canon 10D nu drie Sigma lenzen. Daarmee kan ik een brandpuntbereik van 15-300 mm bestrijken. In analoge 35 mm definitie is dat 24-480 mm. Dat is een fors bereik (1:20 zoom), maar ik moet uiteraard wel de lenzen wisselen om het gehele bereik te kunnen benutten.  
Waarom heb ik voor Sigma lenzen gekozen? Om een aantal praktische redenen. Ze zijn goed verkrijgbaar en er is een levendig aanbod van occasion lenzen. Ik heb een occasion Sigma 24-135 mm bij Kamera-express gekocht en ik heb een Sigma 15-30 mm particulier via Marktplaats gekocht. De lenzen staan verder als goed bekend en bieden veel waarde voor het geld. Ze zijn niet extreem duur, want de klasse hogere Canon lenzen zijn meer dan twee keer duurder. Die zijn nog beter, maar veel mensen kiezen vanwege de prijs/prestatie verhouding voor Sigma. Uit de gebruikers reviews blijkt een hoge mate van tevredenheid over de Sigma lenzen. Als prestatie bovenaan staat kies je voor Canon L lenzen. Sigma bezitters upgraden na verloop van tijd wel naar Canon L. Dat is mede reden voor de goede beschikbaarheid van tweedehands Sigma glas.  
De lenzen functioneren prima op de 10D. De wat zwakkere kanten van de lenzen op analoge camera's, vallen bij de 10D met z'n kleinere sensor nauwelijks op. De combinatie van alle drie met de 10D levert technisch geen problemen op: goede AF, scherpstelling is goed, kleuren zijn prima en beeldvertekening is er nauwelijks. De Canon heeft superbe lage ruis niveau's, waardoor je beter in staat bent om de lenzen in hun optimum bereik te gebruiken. Als je de lenzen vanaf f8 tot f16 gebruikt heb je de beste resultaten. Bij iets mindere lichtomstandigheden kun je dus beter de ISO setting van 10D verhogen naar 400, dan de lenzen verder te openen. Zo behoef dus niet de extremen van de lens te benutten en kun je het beste uit de lenzen halen. 
De Canon laat je de beste kanten van de Sigma's gebruiken. Een perfect match.